Какво да не казваме на наемателите, за да не провалим подписването на договора за наем?

Когато отдавате имот под наем трябва да бъдете много внимателни в разговорите с бъдещите си наематели. Повечето Наемодатели в България, които си изпатиха от некоректни наематели се опитват да правят някаква селекция на хората, на които ще отдадат имота си. Тази практика понякога води след себе си до много неудобни и за двете страни въпроси и навлизането в твърде лично пространство. Няма нищо лошо да се интересувате с какво се занимава наемателя, но да го питате планува ли да има деца и каква е брутната му заплата определено прекрачва границата.

Добре е в такива ситуации да си съставите предварително списък с въпроси, които искате да зададете на кандидат наемателите. Такива въпроси могат да бъдат :

Наемали ли сте жилище преди?

Имали ли сте проблеми да платите наема си?

Как възнамерявате да заплащате консумативните разходи (Easy Pay, на каса, по банка или др.)?

Бихте ли се съобразили с общите правила на етажната собственост?

Възнамерявате ли да правите подобрения по имота и какви?

От колко души се състои домакинството Ви?

Бъдете обрани в разговорите си с кандидат наемателите, дори да харесате човека и да станете близки след време, оставете дългите разговори за след подписването на договора за наем. Спестете на кандидат наемателите информация за предишния ви наемател, какво и как е направил, течовете на терасата и как сте ги замазвали цяла година след това, колко ви струвало да подмените дограмата и цената на килима в хола. Ако наистина ви е страх, че ще повредят вещите ви – махнете ги или ги заменете с по-евтини.

Основното задължение при договора за наем на наемодателя е да предостави имот в годен за ползване вид (според предназначението му), а на Наемателя- да плаща наемната цена.  Всички останали права и задължения на наемател и наемодател са подробно разписани в Особената част на Закона за задълженията и договорите (чл. 228 -239 ЗЗД). Свободно можете да договорите текста на договора, не следвайте стандартните бланки, които ще намерите в интернет или ще ви предостави брокера. Ако имате желание да включите клауза, на която държите, не се колебайте да го направите.

Пожелаваме ви успех и коректни наематели!


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар