Предсказваме пазара на имоти през 2022 година

Позволяваме си да правим прогнози за пазара на имоти за следващата година, за да можем да ги прочетем след време и да видим каква част са се сбъднали. А и е време да ви запознаем със световните тенденции на пазара за имоти, които понякога се доближават и до нашата реалност. Вижте какво събрахме за вас:

Търговците ще харчат по-голяма част от бюджета си за нови центрове за доставка и складови площи, отколкото за нови и модерни магазини.  Големите вериги се преориентираха по време на пандемията и вложиха голяма част от капитала си в разработването на платформи за доставка и онлайн поръчки. Разбраха и че голяма част от клиентите търсят качество и при онлайн доставките- опаковката, предварително указано време за доставка, подаръци, това са все неща, които подобряват стойността на бранда.  Голяма част от магазините останаха празни, а след отварянето им вече не бяха нужни огромна площ, лъскави  витрини и иновативни луксозни концепции. Сега всеки иска да влезе и да напазарува бързо и без излишни формалности. Дори плащането е за секунди.

Ритейл парковете и малките магазини вътре в по-голям магазин. Тази концепция се оказа доста печеливша.Тези магазини предоставят множество услуги на едно място. Така се избягва пътуването между отделните магазини, паркирането, което е все по-голям проблем и липсата на информация дали магазина работи. Ритейл парка предоставя всичко на едно място, спестява време и ви дава достъп до световни марки и в малките градове. За България тази концепция се оказа доста успешна и нищо не предполага това скоро да се промени.

Офис сградите ще се запълват все повече през предстоящата година. Много от фирмите видяха какви са положителните и отрицателните страни на работата от вкъщи. Една част от фирмите минаха изцяло онлайн като спестиха разходи за офис, косумативи, административни услуги. Това доведе след себе си т.нар. хибриден модел на работа- 2 или 3 дни работа от вкъщи и задължително посещение на офиса през останалото време. Започна планиране на седмицата, за да се знае точно колко души посещават офис и кога и това доведе до допълнителни разходи. Голяма част от фирмите ще преосмислят политиките си за посещението на офиса, особено ако се окаже вярно предсказанието, че пандемията ще утихне скоро. Разбира се, изводите за това кой модел на работа е по-добър за всяка компания, ще се направят сами в края на годината.

  Почивките – екскурзиите ще продължават да са водещи в класацията с пътуванията по работа. Хотелиерският бизнес пострада доста от пандемията, но светлината в тунела дойде от хората, които искат да пътуват. Затворени по домовете си, веднага щом могат да си позволят да пътуват и рестрикциите паднат, хората искат да се върнат обратно към пътуването като начин на живот и почивка. За сметка на това пътуванията по работа са все по-малко, защото са трудно предвидими, изискванията за тестване и карантина допълнително усложняват процеса. Тази тенденция ще се запази и за България.

Краткосрочните наеми– много хора използваха тези имоти за карантина, място за работа, изолация от близки. Особено популярни бяха тези имоти и за почивка. Семействата с малки деца предпочитат да са сами в имота, за да избегнат големите хотели и комплекси. Този начин на пътуване и работа даде тласък на краткосрочните наеми и постави тези имоти отново на картата на инвеститорите след краха на пазара през 2020г. В България тази тенденция също се прояви, не в същата степен както в Европа и света, но нашите предположения са, че тя ще се запази и за следващата година.

Ако статията ви е харесала и ви е била от полза, дайте по един палец нагоре във фейсбук или ни изпратете коментарите си какво не е вярно според вас.

 

 


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар