12 въпроса, които да си зададем преди да купим имот за инвестиция

Много българи избират да инвестират събраните си пари в имоти. Една голяма част от тях не се задълбочават в търсенето на правилния имот, в който да инвестират, а купуват имот, който да отговаря само на цената.

Съставихме списък от въпроси, които да си зададете преди да купите имот за инвестиция. Ето го и него:

 1. Защо собственикът на имота го продава? Каква е мотивацията на собственика да се раздели с този имот- иска да реализира сума пари или има и още нещо. Колкото повече информация получите, толкова повече поле за преговори за цената ще имате.

 2. Има ли и други инвеститори, които се интересуват от имота в момента? Ако целта на продавача е да продаде бързо, това ще ви даде възможност за преговри.

 3. Как е поддържан имота? Дали в сградата са правени скоро ремонти и какви? Не говорим само за самия имот, а за общите части също- ремонтиран ли е покрива, изградено ли е видеонаблюдения, има ли контрол на достъпа и т.н. Това може да ви спести много разходи занапред.

 4. Какво иска продавача? Дали се опитва да се отърве от имота, дали бърза да го продаде поради някаква причина или иска да наеме/купи нещо друго.

 5. Какво ще бъде включено към бъдещия наем на имота? Интернет, такса поддръжка, ТЕЦ, електричество и вода. Отговаряйки си на този въпрос, ще добиете представа за допълнителните разходи на имота и дали ще ги включите в общата сума на наема.

 6. Възможна ли е смяна на предназначението на имота? Ако купувате имот на първи етаж или партер, дали можете да смените предназначението и да отдавате имота за зъболекарски кабинет, офис или друго и какво ще е нужно за това – съгласие на етажната собственост, проект?

 7. Колко дълго имотът е на пазара? Ако имотът, който сте харесали, е от доста време на пазара, това би ви дало възможност да договорите по-голяма отстъпка от цената, защото собственика ще е по-мотивиран да го продаде.

 8. Колко дълго се застояват наемателите? А дали има такива, които не плащат? Това би ви дало информация относно това какви разходи бихте имали при отдаване на имота и колко често.

 9. Има ли допълнителни такси и данъци за имота? Ако сте решили да инвестирате в земеделски земи или офис имоти, поинтересувайте се какви ще са данъците за имота за година. Това може да ви предпази от неприятни изненади.

 10. Дали собственикът на имота има задължения към Кредитори и с продажбата ги ощетява? Може да се стигне до разваляне на сделката, в случай, че собственикът недобросъвестно се опитва да продаде такъв имот без знанието на Кредиторите си (бивш/а съпруг/а; наследници и роднини и др.)

 11. Дали могат да ви дадат информация относно приходите и разходите по имота? Едва ли повечето от наемодателите в България си водят такава статистика, но ако попаднете на такъв човек, това може да ви даде представа какво ви очаква с покупката на имота. Информирани ли сте за скритите разходи по имота, можете ли да се справите с дребни ремонти с личен труд и колко време можете да отделите за това?

 12. Какво се очаква да се случи в квартала? Дали се планира ремонт или строителство на нови улици, детски градини, училища, здравни заведения? Ако се планира изграждане на метро или подобряване на транспорта, това би могло да вдигне доста цената и е добре да го знаете.

 13. И за всички, които прочетоха статията до тук- специалния 13 въпрос: Все още ли ви се струва изгодна тази инвестиция? Инвестицията в имот в България остава един от най-доходоносните начини да запазите парите си.

 

Пожелаваме ви успех!

Коментари

Вашият коментар