Да давам апартамент под наем чрез брокер/агенция или през AirBnb или Booking.com?

Много хора ни питат напоследък кое е по-изгодно – Да отдават апартамент под наем чрез агенция за недвижими имоти или чрез Airbnb, Booking.com или друга подобна платформа?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен и много зависи от имота, с който разполагате.

Ако решите да отдавате имот чрез агенция за недвижими имоти или доверен брокер ( или пък сами):

Има редица препъни камъни, които ще направят това преживяване като влакче на ужасите. Да започнем от там, че неопитния брокер не може да прецени кои кандидат-наематели са подходящи за вашите критерии на търсене. Искате ли да платите комисион (а и наемателят също ще плати) и след 2 месеца да ви се обади отново със същото питане: Дава ли се още апартаментът под наем? Освен немалката сума за комисион – стандартно половината от наема, който сте определили (или пък са ви казали, че можете да вземете), ще трябва да предвидите и разходите по почистване на имота, преди да го предадете на наемателя. Съветваме ви да се обърнете към човек, който ви вдъхва доверие и с когото можете да комуникирате свободно. Така ще избегнете редица обаждания и безмислени въпроси.

Следващите разходи, които можете да предвидите са т.нар комунални разходи- ток, вода, парно, газ, интернет и т.н. Ако по някаква причина наемателите решат да не платят разходите и вие не успеете да ги изведете от жилището (понякога това е много трудно и отнема доста време-2-3, а и 6 месеца), те ще останат за ваша сметка. Това може да се покрие от депозита, който се взели от наемателите, но може и да бъде повече от тази сума.

Нашият съвет: Обърнете се към познат брокер или агенция, на която имате доверие, за да си осигурите безпроблемно отдаване под наем. Така ще спестите много разходи и нерви.

Краткосрочно отдаване под наем:  AirBnb или booking.com

Съществуват няколко сайта, които отдават имоти за краткосрочно ползване, на т.нар. хотелски принцип, които набраха доста популярност през последните години. Тези сайтове рекламират имота, който предлагате и осигуряват наематели/туристи, които да ползват жилището за кратък период- 1-2 дни до няколко седмици.

В случай, че решите да отдавате имота си през такъв сайт имайте предвид, че разходите не са малко, но и гаранциите за сигурност на плащанията от платформата ви носят полза. За тази услуга трябва да предвидите около 15% комисион за сайта/платформата, която отдава под наем.

Да започнем от разходите- ще трябва да осигурите сравнително ново и приветливо обзавеждане, което обаче ще се амортизира по-бързо отколкото ако се ползва само от едни наематели. В повечето случаи става въпрос за подмяна на всеки 5 години. Следващият разход е свързан с почистването и посрещането на гостите – вече съществуват редица фирми, които се занимават професионално с това. Мениджърът на имота ви ще ви даде професионални насоки как да рекламирате имота, какви снимки да се направят, така че да привличат повече наематели и т.н. Това ще ви коства определена сума от порядъка на 200-400 лв. на месец (може и повече), в зависимост от броя на гостите и какви услуги желаете да ползвате.

Да не забравяме, че живеем в България! Съседите ви едва ли ще са щастливи от факта, че отдавате имота си през платформа и печелите от него. След като ви обвинят в редица грехове, шум и призрака в мазето, ще пожелаят да ви увеличат таксата за етажната собственост. Може да се напише цял сценарий по такива разкази.

Следващият важен момент е сумите, които ще плащате за комунални разходи- ток, вода, парно, газ, интернет и т.н. Те са изцяло за ваша сметка, но пък сте сигурни, че няма да останат неплатени.

Нашият съвет: Ако имате имот, който искате да давате под наем чрез платформа на туристически принцип доверете се на специализирана фирма, която знае кои са подводните камъни и как да ги избегнете. Сумата, която ще инвестирате в тях ще се възвърне. Не забравяйте, че и тук важи правилото с доверието- ако не ви вдъхват доверие, просто се откажете и изберете друга фирма/човек! 

За десерт ще ви предложим да изчислите внимателно приблизителната сума, която бихте спечелили като отдавате имот стандартно или чрез платформа. Така ще можете да прецените дали си заслужава и дали бихте се справили с този ангажимент.

Пожелаваме ви доходоносна инвестиция и много добри наематели (които ние предпочитаме да наричаме гости).

Екипа на www.kakdaprodamimot.com

Коментари

Вашият коментар