Какво е „такса оглед”?

Когато четете обяви за имоти под наем, често се сблъсквате с понятието „такса оглед”. Какво животно е такса оглед и в кои дълбини живее?

Такса оглед е нерегламентирано създание, което е сътворено от прочутите умове на брокерите на недвижими имоти. Тъй като този бизнес в България все още няма законова рамка, нито ясни правила, по които да работи, масово се срещат агенции, които изискват тази такса.

Всъщност истината е следната: Брокерите на имоти не работят на регламентирани трудови възнаграждения и реално няма закон, който да дава ясни правила за възнагражденията и таксите, които събират агенциите за недвижими имоти. В повечето случаи събират най-различни такси от наемателите и наемодателите (чували сме и за „такса спешен оглед”). Такса оглед може да варира от 5 до 15 лв. (но може да звучи и като 10-тина лв.,  17,50 лв. или всяка друга произволна назована цифра) и в повечето случаи обяснението за нея е, че брокера трябва да оправдае транспортните си разходи до апартамента. В 90% от случаите не се издава и никакъв документ за заплащането на тази такса. И така, ако попаднете на брокер, който е решил да обядва за ваша сметка, ще трябва да се разделите с известна малка сума. В крайна сметка брокера получава възнаграждение при подписан договор за наем – от наемателя или от наемателя и наемодателя едновременно, както и заплата от агенцията, в която работи. Това възнаграждение е в размер на 1 месечен наем или по 1 месечен наем от всяка от страните и е достатъчно да покрие всичките му разходи за транспорт, кафе, бензин, билет за метрото и увеселителното влакче в квартала. Нашето мнение е, че това е една незаконно събирана такса.

Ако пък сте задали ясни критерии за търсене на определен имот (обзаведен, 2 стаен апартамент, с голяма тераса и близо до спирка, в добро състояние, ново строителство и т.н.) и брокера ви заведе на оглед в имот, който отговаря само на малка част от изискванията ви или изобщо не отговаря, то винаги можете да откажете да платите тази такса. Друг аргумент за неплащането на тази „такса” е неиздаването на разходен документ (касова бележка, разписка, приходен ордер). Ако не сте подписвали договор с брокер или агенция за недвижими имоти, вие нямате задължения спрямо тях. Затова, ако ви предложат хвърчащ лист за подпис, бъдете внимателни какво пише в текста. В повечето случаи ви предоставят за подпис документ, в който кандидат-наемателя се задължава да не наема имота през друга агенция или директно от наемодателя. Това е добрият случай, все пак всички ценим добре свършената работа на човек, който е вникнал във вашите изисквания и търсене и намерил подходящото жилище за вас. Той заслужава да получи възнаграждение. В случай обаче, че се наложи да подпишете друг документ (с неясно съдържание за вас), винаги можете да откажете и да не направите оглед на този имот. Колкото и да си струва, не се подлъгвайте от ниската сума или красивите снимки. Те не са гаранция, че ще харесате имота в действителност. Ако все пак сте решили да заплатите „таксата”,  то задължително изисквайте документ за това.  Независимо какво ще ви издадат, трябва да знаете за какво сте си дали парите и да можете да удостоверите това. Ако в бъдеще отидете на оглед със същия брокер, пак ли ще се налага да платите такса оглед? А, ако искате да видите още 5 имота? Коректният брокер няма да си помисли да ви поиска такава такса, той ще поиска да намери жилището за вас и да получи възнаграждение за това. На вас за какво ви плащат заплатата?

Бъдете внимателни с такива брокери, в крайна сметка, ако той иска от вас „такса оглед” от 5лв., бихте ли имали доверие на този човек, който не може да си покрие разходите за транспорт за да ви търси жилище? Все пак обаче, това е нашето мнение по въпроса и ние уважаваме хората, които имат различно такова, стига да е добре аргументирано!


Публикувана

в

,

от

Коментари

2 Отговори на “Какво е „такса оглед”?”

  1. Я да ви питам аз

    А когато ходите на преглед при зъболекар например, плащате ли си за услугата?

    1. Teddy

      Когато отида на зъболекар се извършва преглед от специалист, с диплома, който е минал редица обучения, за да може да ме прегледа. След прегледа ми издава и касова бележка или фактура.Когато брокер си свърши работата получава възнаграждение за услугата- да ме изслуша, да разбере какво търся и да намери подходящ за мен имот.До сега не съм получила нито веднъж качествена услуга, да не ви говоря за платежен документ. А относно компетентността не искам изобщо да говоря. Дано да доживея да ми се случи и това. Ако с таксата оглед ще връзват бюджета на агенцията, по-добре изобщо да няма такава агенция…

Вашият коментар