За какво да внимавам при покупка на имот?

Отговорът на този въпрос не е никак лесен,защото на българския пазар все още съществуват много некоректни строителни фирми, както и агенции за недвижими имоти, които предлагат редица съмнителни услуги. Основната цел на тези играчи на пазара е да получат от вас известна сума пари и след това безследно да изчезнат. Много трудно можете да търсите правата си, дори и в съда след като сте дали сума пари на хора, които мислят единствено как да забогатеят на чужд гръб.

Бъдете мнителни! Имате право да получите достъп до всякаква информация относно строителните фирми или поне относно информацията достъпна в Търговския регистър. Можете да правите справки и чрез сайта на Агенцията по вписванията. Основно съдържанието , което са длъжни да публикуват е името на собственика на капитала, годишните финансови отчети, адреса на регистрация н дружеството, капитала на дружеството, актуалното състояние на Учредителния договор и др. информация, която може да ви помогне.

Изисквайте всички документи свързани със сградата и имота, в зависимост от това какъв имот купувате. Ако купувате имот на „зелено” (прочетете статията ни за този вид покупко-продажби) трябва да се заредите с търпение и да бъдете особено внимателни с документите.

Преди всичко трябва да направите проверка за тежести върху имота. Това е първото нещо, което всеки трябва да провери. Какво представлява тази проверка и как се прави? Тази проверка е свързана с т.нар. вещни тежести върху имота. Те могат да бъдат различни – ипотека, залог, учредено вещно право на ползване, право на преминаване и т.н. Независимо дали купувате апартамент или двор с къща, учредените вещни права „тежат” върху имота независимо дали е продаден или не. В случай, че има вписан договор за наем (вижте статията ни свързана с нотариалната заверка на договора за наем) ще се наложи да търпите условията на договор, който не сте подписвали. Ако пък има учредено право на ползване, то може да бъде и пожизнено ще се наложи да търпите съжителство с непознат.

За избегнете тези и още много други неприятни ситуации, направете справка в Имотния регистър към Агенцията по вписванията. Документите, който издават от Агенцията са Справка от Имотния регистър (т.нар. компютърна справка), можете да се справите и сами с малко усилия или с наша помощ. Можете да правите и устни справки в Агенцията по вписванията, нужни са ви трите имена и ЕГН или пълно наименование на фирма и ЕИК и платена такса. За издаване на Удостоверение за тежести прочетете новата ни статия.

Преди всичко трябва да небележите няколко имота, имайте и резервен вариант. Помислете кой имот ви допада най-много и какви са предимствата му. Огледайте внимателно имота, вижте колкото се може повече. Бъдете внимателни за течове по тавана и стените (основно се срещат в банята, външните й стени, кухнята, външните стени, терасите). Огледайте добре и подовите настилки (ако има поставени такива). Понякога под ламинираният паркет се срещат неприятни изненади.

Вижте имота през деня! Колкото и да сте заети, намерете време да видите имота през деня, повечето брокери няма да ви откажат оглед и в събота и неделя. Така ще прецените колко светлина влиза, в зависимост от изложението ще можете да прецените топло/студено ли е.

Огледайте входната врата, понякога по нея могат да се забележат следи от взлом или от кучешки зъби, което не е особено приятен момент. Това е лицето на вашия дом, то трябва да изглежда добре и поддържано.

Не пренебрегвайте дограмата. В новите кооперации строителите си спестяват разходи за качествена дограма. Огледайте уплътненията и обкова. Ако дограмата е дървена, лесно можете да видите в какво състояние е. Това ще ви спести разходи в последствие.

Друго важно помещение е банята. Дори и да е нова, много често се срещат спукани плочки и не добре поставена фуга, която може да доведе до течове и неприятни ремонти. Внимавайте и за течащо тоалетно казанче, душ или кран на мивка. И не на последно място – мухъл! Освен, че е естетически неприятно, може да доведе и до здравословни проблеми.

Ако сте харесали имот, започнете с подготовката на документите за покупко-продажбата. Прочетете нашата статия по темата!

Пожелаваме ви успешна покупка!