За какво да внимавам когато наемам имот?

В днешно време голяма част от младите хора предпочитат да живеят под наем, вместо да споделят жилището на родителите си. За да нямате проблеми с хазяйката, прочетете нашите съвети по-надолу.

Преди всичко трябва да набележите каква сума можете да отделяте за наем всеки месец. Не харчете твърде много пари за наем, бъдете разумни. Ако не можете да си позволите жилището, за което мечтаете, винаги можете да намерите съквартирант или да направите от имота уютно местенце с малко помощ.

Огледайте се за района, в който възнамерявате да живеете. Важното в случая ще е на какво разстояние от работа/университет се намира имота и как най-лесно се стига до там – с метро, автобус, трамвай и т.н. Колкото по-близо сте и колкото по-лесно стигате, толкова по-добре ще прекарвате сутрините си, а и ще спестите някой лев за транспорт.

Винаги преглеждайте обявите за наеми непосредствено преди да вземете решение, че искате да наемете имот. Повечето хубави апартаменти изчезват бързо от пазара. Има десетки сайтове с обяви за имоти под наем, вестници, агенции за недвижими имоти. Ако не можете да си позволите възнаграждение на брокер от агенция, отделете си малко повече време и се заредете с търпение и започнете да се ровите из специализираните сайтове. В днешно време има сайтове, които предлагат обяви от собственици на имоти, без посредник.

Отделете си няколко вечери или най-добре 3-4 дни за огледи. Съгласувайте мнението си с бъдещия си съквартирант, ако имате такъв. Потърсете мнението на приятел или роднина за имота. Ако можете, вземете го на огледа с вас.

Време е за огледа. Преди всичко огледайте състоянието на имота. В днешно време се предлагат твърде много стари панелни жилища, които не са виждали освежаване и ремонт от десетилетия. Освен, ако бюджета не ви ограничава твърде много, този вид жилища не е добра идея. Оглеждайте апартаменти, които са подходящи като квадратура/брой стаи за вас. Нямате нужда от стая-склад, а от достатъчно място за вас и вещите ви. Преценете състоянието на жилището, мебелите, дограмата. Огледайте добре матраците, банята, кухненските шкафове, електроуредите. Винаги имайте предвид, че ще се наложи да направите освежаване и почистване на новото си жилище, но всички големи ремонти е добре да оставите на наемодателя. Ако той е пропуснал да свърши тази част и вие имате желание да ремонтирате, винаги можете да се договаряте това да се случи за сметка на наема.

Огледайте се и за парното, централната топла вода и бойлера, ако се налага да има такъв. Попитайте наемодателя какви са сумите за сметки на имота – ток, вода, парно, Интернет, телефон, СОТ и т.н. Така ще си направите някакъв приблизителен месечен бюджет и ще бъдете подготвени какво ви чака.

Подгответе се финансово. В днешно време почти всички наемодатели искат т.нар. депозит. Това е сума, която служи за покриване на разходите за имота, в случай че не платите наема си или за покриване на сметките след като се изнесете от имота. В повечето случаи депозита е в размер на 1 месечен наем, но има и наемодатели, които искат по-висока сума. Преценете дали ви устройва сумата. Ако смятате, че е твърде висока, поговорете с наемодателя. С подписването на договор за наем (прочетете нашата статия за договора за наем) ще трябва да платите първия си наем и възнаграждението на брокера, ако сте ползвали услугите на такъв. Това възнаграждение варира според агенцията от ½ месечен наем до 1 месечен наем. След като получите ключовете ще се наложи да освежите и изчистите имота. Ако нямате време за това, помолете някой познат или роднина да ви помогне или наемете фирма за почистване (възнаграждението им е според квадратурата на имота и състоянието му). Ако желаете да спестите от тези разходи, свършете колкото се може повече от нещата сами.

След като свършите всичко това можете да отпразнувате новото си жилище. Поканете приятели и се забавлявайте (внимавайте със съседите и шума)!


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар