13 стъпки как да продам имот

Искате да продадете имота си? Ние сме готови да ви дадем няколко съвета!

13 СТЪПКИ КАК ДА ПРОДАДЕМ ИМОТА СИ

 1. Вземете решение да продадете имота си. Помислете дали това е наистина вашето желание и ако е така, прочете следващите стъпки.
 2. Консултирайте се с професионалист относно цената – не е задължително да предоставите имота на агенция/брокер за продажба. Просто задайте въпроса за цената на възможно повече хора и преценете дали тази цена ви допада. Можете да направите справка и в специализираните сайтове за недвижими имоти – повечето имат статистика за средна цена в града/квартала или по вид апартамент (1 стаен, 2 стаен, 3 стаен и т.н.), както и да попитате съседи или познати, които са продали имот в района скоро.
 3. Подгответе имота за продажба. Много важно: Не бързайте!!! Ако пропуснете тази стъпка, ще ви се наложи да почакате доста време преди да намерите купувач. Огледайте имота и се опитайте да го „видите” през очите на КУПУВАЧА. Най-добре е имота да е празен – така видимо пространството изглежда повече и всеки може да прецени как да разположи мебели/вещи. Не давайте съвети кое къде стои – не всички мислят като вас!
 4. Почистете имота! Много важно е когато влезете на място какво ще бъде първото ви впечатление. Ако на вратата зее огромна дупка или боята е много стара и излющена, има надписи останали за спомен от някой приятел или на изтривалката има пръст за една саксия – от самото начало не предразполагате КУПУВАЧА да мисли за този имот като за бъдещия си дом. Не е нужно да излъсквате прозорците до блясък, но имайте предвид, че пропуснатият ремонт на кранчето в банята няма да е във ваша полза. Поправете всички дребни неща, които се виждат на пръв поглед. Ако нямате време за това – извикайте майстор, инвестицията ще си струва!
 5. Изнесете мебелите/продайте ги! В днешно време има редица фирми, които изкупуват стари електроуреди и мебели – идват на място в уговорен ден и час, изнасят вещи ви и получавате възнаграждение! Старата пералня на майка ви/баба ви едва ли би се харесала на КУПУВАЧА (дори и да е работеща и да има сантиментална стойност за вас)! Така ще избегнете и глобата за изхвърлени небитови отпадъци в контейнерите за смет и болките в кръста от пренасянето им!
 6. Ако нямате време за тези неща – доверете се на фирма, която се занимава с тази дейност – не разчитайте за тези неща на брокера или познат. Свършете колкото се може повече от нещата сам – резултатът ще си струва!
 7. Преценете дали да продадете имота си сам или да използвате услугите на агенция – в повечето случаи агенциите и брокерите получават възнаграждение от около 3% от цената на имота. Това не е малка сума. При добро желание можете и сами да се справите – ние ще ви помогнем!
 8. Подпишете договор с агенцията! Дори и да е стандартна бланка! Или просто се обърнете към нас за помощ. Така ще можете да получавате редовно информация относно рекламата, огледите и задълженията на брокера/посредника.
 9. Запознайте се с БРОКЕРА! Не се доверявайте на преценката на секретарката/собственика. Вие сте човекът, който познава имота най-добре. За да е успешна продажбата, БРОКЕРА ще трябва да получи информация от вас. Ако можете присъствайте на огледите – така ще можете да давате информация и съвети и ще видите КУПУВАЧА, ще чуете изискванията му и намеренията му в първо лице.
 10. Подгответе необходимите документи! За повече информация относно тази стъпка очаквайте новата ни статия!
 11. Когато ви съобщят добрата новина, че имате КУПУВАЧ не бързайте да се радвате. В повечето случаи агенциите използват този момент, за да свалят цената или да предявят допълнителни изисквания към вас. Бъдете непреклонни – освен, ако не прецените, че КУПУВАЧА е симпатичен и заслужава някой и друг компромис!
 12. Денят на сделката – в повечето случаи ще чуете израза ИЗПОВЯДВАНЕ НА СДЕЛКАТА! Точно така – става въпрос за НОТАРИУС. Заредете се с търпение и не бързайте, ако трябва изповядайте греховете си пред НОТАРИУСА – той ще ви помогне! (Макар в повечето случаи НОТАРИУСА да е божество на служителите в кантората си – те също са хора и разбират вашите проблеми).
 13. Вземете парите и ги похарчете/инвестирайте в нещо, което ще ви донесе удоволствие! Все пак току що продадохте имота си и това заслужава да се отпразнува!

 

3 comments to “13 стъпки как да продам имот”
3 comments to “13 стъпки как да продам имот”
 1. Продавам в Димитровград 3 големи стай с преход.Отделна голяма кухня с тераса. Баня. Входен и 2 по малки коридора със стенни гардероби . Таванско п-щение . Источен .тухлен топъл през зимата но без подобрения цена 33000лв но не последна договаряне и оглед по всяко време 0896277227 Пенка

 2. Продавам тристаен 96 квадрата в Сф,Красна поляна-3,блок 340. За контакт: 0885678974 Николаев