Как се инвестира в имот и какво ме очаква?

Съставихме план от стъпки, които да следвате когато сте решили да инвестирате в имот/и.

  1. Планиране. Какъв имот искам да закупя? Проучете пазара или се обърнете към специалист, който да ви помогне с избора на вида имот- магазин, офис, склад, земя, апартамент. Всеки един вид имот има своите предимства и недостатъци. В повечето случаи, за да инвестирате успешно в имот трябва да изчислите каква би била доходността от този имот. Каква би била стойността на имота след време? Колко бих могъл да получавам от наем на такъв имот? Къде мога да намеря наемател? Колко би ми струвал освежителен ремонт? Колко данък ще заплащам на година? Средно колко време имотът ми ще е празен на година? Колко ще е комисионата на брокер/агенция при отдаване под наем? Какви ще са разходите за ипотечния кредит-лихви, такси, главница? Каква е стойността на застраховката на имота? Колко ще заплащам за такса поддръжка- ремонти и други разходи?Пример: при месечен наем от 250 евро и цена на имота от 65,000 евро, брутната ни доходност от този имот ще е около 4.6% (3,000 евро годишен наем / 65,000 евро цена на имота х 100), което не е толкова добре, защото този доход е брутен и от него трябва да извадим доста разходи.
  2. Търсене на имот. Когато вземете решение кой вид имот ще бъде най-подходящ за вашата инвестиция започнете да търсите. Изяснете си какви са вашите критерии за търсене- кой район ви харесва, къде мога да намеря обяви за такива имоти? В днешно време почти във всички онлайн платформи има обяви за имоти, групи в социални мрежи, малки обяви и специални сайтове за целта. В повечето от тях можете да си направите абонамент за обяви, които отговарят на вашите критерии. Така ще можете да следите пазара по-лесно и бързо.
  3. Огледи на имоти. След като харесате няколко имота започнете да се уговаряте с продавачи/брокери за оглед. Това ще ви отнеме време. Заредете се със спокойствие и си съставете списък какво искате да попитате на огледа и какво е важно да видите- изложение, съседи, общи части, статут, площ или др.
  4. Финансиране. За да получите финансиране ще ви трябва ипотечен сертификат или предварително одобрение. Това се извършва от банката кредитодател и включва оферта за кредитиране, пазарна оценка, преглед на собствеността. Повечето хора срещат затруднения при разчитането на информацията, затова ви съветваме да изберете кредитен консултант, на който имате доверие и да подберете няколко различни оферти. Така ще имате представа как банките оценяват способността ви да върнете кредита и каква е неговата стойност.
  5. Кредитиране- процес.  Стъпките, през които преминава всеки, който тегли ипотечен банков кредит са следните- предварително одобрение на кредитополучател (преглед на доходите); преглед на предварителен договор за покупко-продажба на имота; преглед на документи от купувача; преглед на документи от продавача; изготвяне на пазарна оценка; правно становище на собствеността; окончателно одобрение на кредита.
  6. Изповядване на сделката пред нотариус. Последната стъпка към целта е да се изповяда сделката пред нотариус. Разноските за покупка на имот не са никак малка сума. Разумно е да се подготвите каква е общата сума и за какво се дължи тя- най-голямата част от нотариалните разноски е местния данък за прехвърляне на имота- около 2,5% от стойността на сделката, останалото са такса вписване, нотариални такси и ДДС. Поискайте предварително общата сума, как се заплаща тя- по банка или в брой. Това ще ви спести притесненията в деня на сделката.
  7. Застраховка и усвояване на ипотечния кредит. Когато сделката се финансира от банката, тя не превежда предварително цената на продавача. Поинтересувайте се от вашата банка кога и как се случва това.
  8. Честито! Вече сте собственик на имот. Това е свързано и с административни задължения- деклариране на имота в данъчна служба по адрес на имота. Би трябвало този процес да се случва по служебен път, но ви съветваме да проверите на място дали е получена информацията и дали е вярна. Това ще ви спести много главоболия за напред. Проверете клиентските партиди за имота- вода, ток, газ и др. Това се случва на място в офиса на дружеството и трябва да присъства лично собственика. Остава ви „само“ ремонта и обзавеждането!

Пожелаваме ви успех в инвестициите в имоти! За всичко останало можете да се допитате до нас


Публикувана

в

,

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар