Как се определя цената на имота?

МЯСТОТО е златното правило при определяне цената на имота на запада и в българската действителност!

Location! Location! Location! (Мястото! Мястото! Мястото!)

В учебниците по икономика можете да прочетете що е то цена: Цената е функция на търсенето и предлагането.

Направете проучване за цените на сходни с вашия имот в специализираните сайтове за обяви на недвижими имоти. Повечето от тях разполагат със секции за статистика, средна цена или нещо подобно. Много е важно да определите средната цена, не гледайте най-високата, нито най-ниската цена, те са за по-късно!

Но при определянето на цената на имот влияят редица допълнителни фактори. Ще се постараем да ви запознаем с по-голяма част от тях, без да имаме претенции за изчерпателност.

Район – дали се намирате в централната част на града или в квартал, до парка или до индустриалната зона е от основно значение за цената на имота. Няма как да пропуснем и основните кръстовища и булеварди – колкото сте по-близо до тях, толкова по-лесно стигате там, за където сте тръгнали. Огледайте се!

Строителство – вечният спор: старо или ново строителство, панелно или тухлено жилище? Това е въпрос на вкус, но и от основно значение при определяне на цената.

Етаж – Колкото по-високо, толкова по-високо. Това обаче не се отнася за имотите. Желанието на всички ни е да живеем не на първи, нито на последен, нито на висок етаж, но истината е, че няма как това да се случи. Затова етажът е една от характеристиките, които определят цената.

Изложение – Север, Запад, Изток или Юг, въпрос на вкус. Всички знаем за слънцето, което изгрява от изток и залязва на запад. Ако сте от топлолюбивите ви препоръчваме юг или запад – дори и зимата ще се радвате на слънчевите лъчи. Ако искате да се събуждате с изгрева и да се разхлаждате следобед – изток е вашето изложение. Ако обаче сте от по-студолюбивите, северното изложение ще ви хареса. Ако не можете да определите изложението, ви препоръчваме да намерите приложение за смартфони –  компас (със сигурност имате поне един приятел с такъв), останалото е история, както се казва. Това също е от основните фактори за определяне на цената.

Състояние – Всичко, в което сте вложили средства и труд се оценява. Не си мислете,  че КУПУВАЧА няма да оцени пребоядисаните стени, подменената дограма, входна врата и др. Бъдете реалисти! Ако в имота не е правен ремонт от 10г., то състоянието му е за освежаване, независимо от скъпо вложените материали, плочки, шкафове. Със сигурност ще има нужда от пребоядисване и освежаване. Ако не сте правили ремонт от 15+ г. то със сигурност имота е за ремонт. Отворете няколко оферти за недвижими имоти и огледайте добре снимките. Гледайте да сте максимално близо до цената на сходни на вашето жилище. Не бъдете алчни, а реалисти!

Отопление / Топла вода – Много важен в днешно време се оказва въпроса с централната топла вода, парното отопление. Дали съседите плащат и ползват услугите на любимата на поколения българи компания е от основно значение. Ако имате неплатени задължения към Топлофикация (обърнете се към адвокат!) или най-добре си ги платете.

Комуникации – спирки на градски транспорт в близост, метро (най-добре), големи булеварди, кръстовища – какво повече му трябва на човек. Ами какво ще кажете за големите супермаркети, пазар, парк, детска градина, училище, дори и мол (нямаше как да го пропуснем)? Това са другите фактори влияещи на цената на имота.

Ако до тук не сте ни разбрали, формулата е следната: сядате и записвате на един лист +1 за всеки от изброените фактори, които са в плюс за имота ви и -1 за всичко, което прецените, че липсва.  Колкото повече +1 сте записали, толкова повече се изкачванте над средната цена, която вече сте определили, а колкото повече -1, то за съжаление вие сте в графата под средната цена.

Сега можете да си направите справка с няколко агенции по телефона или на място. Попитайте ги, без да се ангажирате, каква цена биха определили те за вашия имот. Ако цената се различава драстично от тази, която вие вече определихте, не им се доверявайте.

Имайте предвид и допълнителните разходи, които бихте имали при продажбата (прочетете повече за тях в следващата статия), възнаграждението на брокер / агенция за недвижими имоти, нотариус и т.н.  Не на последно място предвидете и евентуална отстъпка, която бихте били склонни да направите на КУПУВАЧА.

Ако не можете да се справите, ние ще ви помогнем!

Коментари

Вашият коментар