Очаквано развитие на пазара на имоти в София през 2017г.

След като редица агенции за недвижими имоти публикуваха своите очаквания за развитие на пазара на имоти (казват,че важат за цялата страна), ние също няма да останем по-назад и ще ви дадем нашата гледна точка (само за гр. София).
Както очаквахме през изминалата 2016г. пазарът на имоти в София се развиваше в положителна насока. Очакваният ръст от 10% дори беше надминат- около 12% ръст според повечето водещи агенции. Това се случи след като повечето банки рязко занижиха процентите на доходност по депозитите си, все още неизясненото положение на една фалирала банка, множеството схеми с измамни спестовни каси, както и недоверието на българина към другите видове инвестиции – акции и др. Масово хората решиха да инвестират в недвижими имоти и да се застраховат от рискови инвестиции, влагайки парите си в за сега най-сигурната инвестиция в България. В същото време повечето млади семейства с добри доходи и работа предпочитат да живеят в собствено жилище, в нови сгради, със съседи на сходна възраст, с близки доходи и разбирания.

Много хора говорят за поредния балон, за липсата на регламентации, закони и практики в сферата на имотите. Истината е, че балони има в парка. В нашата действителност липсва регламентация, защото така е удобно на голяма част от сегашните участници в този пазар.Липсва и единна позиция на брокери, агенции, сдружения, банки и юристи. Всички искат да се облагодетелстват от сегашната ситуация кой с колкото може повече. Всичко това е за сметка на крайните потребители- купувачи и продавачи.

Според нас пазарът ще продължава да се движи във възходяща градация, но разликата ще е в качеството на имотите, които се купуват. Основни фактори, които ще движат информираните купувачи ще са качеството на строителството, местоположението, изградената инфраструктура около имота, както и качеството на живот в определения квартал. Фактори, които ще продължават да влияят на избора ни ще са заобикалящата среда – магазини, паркове, детски градини, свободни пространства, основен начин за придвижване от и до мястото. Развитето на метрото даде тласък на цените в някои софийски квартали, но то не може да е единствен фактор за увеличаване на цените на квадратен метър, нито пък на подобряването на инфраструктурата около метростанциите-  липса на достатъчно изградени паркинги и подходящ транспорт до метростанциите. Друг важен фактор остава мястото за паркиране, вече добре регламентирано и обособено, то ще е от важно значение за всеки кандидат-купувач. На следващо място се нарежда околната инфраструктура около сградата – пречиствателна станция, канализация, улица, тротоар, близост до високо напрежение. Все повече от младите купувачи се интересуват в подробности относно тези фактори и не се залъгват от обещанията, че ще се случат някога в бъдещето. Не на последно място ще отбележим и факторите като близост до парк, детска площадка, детска градина, училище. Не забравяме и субективните фактори – на мен там ми харесва повече или по-близо е до мама…
Накратко казано- наблюдаваме тенденция все повече кандидат-купувачи да се интересуват и осведомяват в детайли за всички тези фактори, да калкулират живота на сградата, да се интересуват от енергийната й ефективност и поддръжка. Това разбира се, води до информираност и по-висока удовлетвореност от избора, а по-този начин и до по-малко бъдещи изненади и за двете страни. Нашата прогноза е, че цените на качествените имоти ще продължават да се движат нагоре с тендеция към повтаряне на процентния ръст от 2016г., за сметка на неподдържаните и имотите с недобра инфраструктура.
Препоръчваме да използвате услугите на проверени агенции, брокери и юристи, специалисти в строителството. Това са хората, които ще ви помогнат с въпросите, които ще изникнат в процеса на покупка, както и ще ви спестят редица разходи и главоболия занапред.
Успешна имотна 2017г. и безпроблемни сделки!

 


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар