Прогноза за развитие на пазара на имоти за 2019 г.

Ще се опитаме да внесем малко светлина върху пазара на имоти и за настоящата 2019г. Преди всичко искаме да направим и съпоставка с някои от глобалните тенденции, а защо не и да стискаме палци и ние да се “заразим” с нещо от тях.

През 2018 г. бяха представени няколко много успешни старт-ъп компании, които ще се опитат да наложат нови начини на финансиране и управление на големите пазари на недвижими имоти през следващите няколко години. Независимо, че технологията в глобален мащаб навлиза все по-уверено и сигурно в този пазар и генерира огромни суми, с които да провокира пазара на имоти, в нашата страна все още не може да става и дума за такъв тип развитие. В България все още разчитаме на статистика за пазара на имоти от Националния статистически институт, големите агенции за недвижими имоти, няколко по-изявени специалисти или на отделни тенденции, отразени в статистиката на Агенцията по вписванията. Обичайно мненията на специалистите са противоположни и не създават усещането у четящия ги, че отразяват пазара в цялост, а само статистиката, която желаят. Липсват ни и единни стандарти за предоставяне на информация относно сделките с имоти- като вид те биват доста разнообразни – дарения, покупко-продажби, покупка на имот “на зелено”, замяна, а защо не и скрито прехвръляне на вземания… Никой не дава информация за подписаните предварителни договори, нито каква част от тях се обявяват за окончателни от съда, развалят се или осъществяват първоначалната си цел..

В нашата действителност се предоставя информация “на парче”, която отразява местния пазар или местния квартал (в София в кв.Люлин живеят почти 115000 души, в кв.Младост – почти 103000). Никой обаче не се старае да даде пълна и точна информация, защото просто няма интерес това да се случи. Банките си позволяват да диктуват правилата в сектора с кредитирането, понижаването на лихвените проценти и увеличаването на портфолиото на големите играчи в сектора, а това кара пазара на имоти да се “тресе” в ритъма на вечната класика “Кога ще се спука балона?”. От другата страна стои човекът с пари в джоба, който обаче не желае да ги даде на строителя с лъскав джип и неграмотни и гладни работници, защото стаите в апартамента са криви, а квадратурата- малко. Как и кога ще излезем от тази дилема- никой не може да отговори!

Поради тази причина ние ще се въздържим от обичайния коментар “Балонът ще се спука всеки момент, но вие купувайте- не се бойте!”. Според нас водещата тенденция на пазара на имоти през 2019г. ще са отново младите семейства, чиито заплати и желания ще са насочени все повече към имот, в който да отгледат децата си, да паркират колите си на спокойствие и да получат задоволителен пакет от социални услуги в близост- училище, детска градина, парк, магазини, транспорт. Тази тенденция се води от повишаване на жизнения стандарт на хората от поколението на т.нар. millennials (децата родени около периода 1981- 1996 г.), които имат различна представа за жилището си от родителите си, бабите и дядовците си.

В същата тази 2019г. на големите пазари съществуват платформи, които позволяват на инвеститори с микропортфейли (около 500 долара) да инвестират в компании, които притежават все повече имоти. Говорим също и за нови методи за влияние на същите тези пазари чрез инвестиции във всички сектори на пазара (диверсификация на портфейлите) – от бързи покупко-продажби до офиси и огромни “парчета” земя. Новини има и в сектора с ипотечни кредити- съществуват компании, които печелят от бързо и безпроблемно придвижване на документи за кредит, споделяне на финансова информация и отдаване под наем. Все повече говорим и за краткосрочни наеми и туризъм, а не за класическите buy-to-let (покупка на имот с цел отдаване под наем и реализиране на печалба). Новини има и в сектора на имоти, които се отдават на специфична група – студенти, служители в командировка от големи компании, възрастни хора.

И за да не звучи разликата в двете “камиончета” твърде голяма ще ви кажем, че у нас има един сектор, който е стабилен от години, който се ръководи от хора, които мислят глобално и създават тенденции. Това е секторът на луксозните имоти. Траен ръст и информираност, създаване на конкурентна на Европа среда и услуга, която не отстъпва пред нищо на големите европейски и световни тенденции- това са целите на компаниите, които работят в сектора и според нас изглеждат все по-постижими.

Ако има място, на което можем да се доближим до глобалните теннденции и новини, то това е секторът на луксозните имоти. В заключение ще кажем , че този сектор изглежда все по-недостижим за обикновения българин. Нашите надежди са тази тенденция да се обърне и ще работим в тази посока.