Прогнози за развитието на имотния пазар през 2016 година

Редица големи агенции за недвижими имоти, както и сайтове за инвестиции и консултации дадоха своите прогнози за развитието на имотния пазар през новата 2016 година. Повечето от прогнозите са базирани за вътрешните статистики и оценки на пазара, като голяма част от информацията се обработва локално за конкретен пазар в София, Варна, Пловдив, Бургас и други големи градове.

Средната стойност на покачване на цените на имотния пазар варира от 2-3% до 10-15 % за 2015 г., а за 2016 г. се очаква запазване на тази тенденция. Разликите в процентите се получават от различните критерии, на които се базират статистиката. Големите агенции успяват да отчитат фактори като ръст на средна работна заплата, безработица, БВП, лихви по ипотечни кредити, брой отпуснати кредите, брой вписвания към Агенцията по вписванията в големите градове, брой издадени разрешения за строеж, брой продажби преди издаване на Разрешение за ползване (АКТ 16), както и други икономически показатели. Не всички обаче правят толкова задълбочени анализи. Така се получават типично по български разлики в процентите от този диапазон.

Основната информация, на която се базира прогнозата за 2016 г. зависи от добрите тенденции в жилищното кредитиране, броя на изповяданите сделки в големите градове, ръста на средната работна заплата и отрицателните фактори като намалението при лихвите на депозитите и понижаването на доверието в банковата система.

Българинът продължава да залага на инвестицията в недвижими имоти като малко рискова, за сметка на не толкова висока доходност. По изчисления на големите агенции за 2015г. средната доходност от имот е била 5%. Очаква се за 2016г. да се увеличи до 6%. Разбира се, тези цифри ще бъдат доказани във времето.

Тенденциите отчитат все повече млади хора да предпочитат покупката на собствено жилище пред наема, тъй като ценовите нива на наемите в София се движат от порядъка на 200 до 500 евро за тристайно жилище, а покупката с ипотечен кредит и процент самоучастие не е много по-различна сума.

Ако се колебаете дали да купите имот, 2016г. ще ви предложи добри ценови нива, възползвайте се!

Надяваме се, че с тази суха статистика сме успели да бъдем полезни!

Коментари

Вашият коментар