Ще се вдигнат ли цените на имотите с 30-40% заради наредба?

През последните няколко дни повечето сайтове за имоти гръмнаха със заглавия за това как цените на имотите ще се вдигнат с 30 % или 40%.

Това щяло да се случи заради нова наредба, свързана с достъп на лица с увреждания до имотите и широчината на врати, помещения и входове. Според някои строители това щяло да увеличи значително стойността на проектиране и квадратурата на жилищата, което щяло да доведе до увеличение на цените на имотите. Минималната широчина на входната врата трябва да е най-малко 1 метър, на интериорните врати – 80 сантиметра, изискванията за терасите – с минимални размери 1,50 м на 1,50 м., подовете да са равни и т.н.

Силно се съмняваме тези заглавия, особено тези които цитират конкретни проценти, с които ще се увеличат цените, да станат реалност.  Имаме и аргументи в подкрепа на тази теза.

На първо място по сега действащото законодателство също има изискване за достъп и проектиране на имоти за хора с увреждания. Но изискванията не са за всички имоти в сградата. При този начин на проектиране се залагат минималните размери на вратите на асансьори, входни врати, равни подове и излаз на тераси/дворове през достатъчно широки врати, достъп до паркоместа, които да са достатъчно широки и т.н. Това не е довело до драстично вдигане на цените на имотите, нито инвеститорите са отделили нужното внимание да създават среда подходяща за хора с увреждания. В някои проекти дори всички тези изисквания си остават само на хартия. Тротоарите и бордюрите все още остават високи, за да не се паркира върху тях, антипаркинг колчетата, велоалеите, широчината на вратите в голяма част от обществените сгради също поставят хората с увреждания в патова ситуация.

На второ място– никога разликата в минималните изисквания за широчина на вратите няма да доведе до драстично увеличаване на квадратурата на имотите, тъй като и сега има минимални изисквания за широчина на вратите и разлика от 10 или 20 см. не би могла да направи такова сериозно увеличение в квадратурата. В България не страдаме от липса на жилища или възможност да си ги купим, страдаме от лошо проектиране и строителство, занемарено архитектурно наследство и липса на регулации в областта на инфраструктурата, която да се случи около сградите в големите градове.

На трето място – все някога трябва да спре проектирането и строителството на твърде малки жилища и тераси, чийто статут продължава да е обвит в мистерии. Ако не можете да осигурите минимален размер на тераса от 1,5 м на 1,5м, по-добре не правете изобщо тераси.

На четвърто място– България е длъжница в много отношения на хората с увреждания. В голяма част от обществените сгради не се осигурява нормален достъп, а за жилищните сгради, тротоари и магазини това е “излишен разход”. Изключения правят така омразните на българина чужди вериги. А дали ако подобрим средата за хората с увреждания те няма да се отплатят с подобрена трудоспособност?

Като за финал: цените на имотите биха се увеличили поради различни причини от прилагането на наредба за начина, по който да се проектират жилищата. Биха се увеличили ако средата се подобрява за всички, подобрява се инфраструктурата, транспорта, покупателната способност, увеличава се търсенето, качеството на строителството и начина на нормативно регулиране в областта на сделките с имоти (за брокерите и агенциите няма да споменем нищо). Това би подобрило средата за всички, а това ще повиши качеството на живот, не само цената на имотите.