За какво да внимавам когато продавам имот чрез Агенция за недвижими имоти?

Най-важното правило при избор на БРОКЕР!

Питайте! Питайте! Питайте!

В българската реалност съществуват десетки хиляди агенции за недвижими имоти. Винаги проверявайте агенцията! Не е достатъчно да видите секретарката или служител в агенцията, поискайте да видите точно човекът, който ще продаде имота ви.

Важно е БРОКЕРЪТ да е приветлива личност, разговаряйте с него на всякакви теми. Питайте го и за времето. БРОКЕРЪТ трябва да е осведомен за много неща. А едно от най-важните му положителни качества, е усета му към хората. Ако не може да ви предразположи към разговор или да ви даде най-обща информация, то това не е вашия Брокер. Същото ще му се наложи и с КУПУВАЧА.

Посредниците на недвижими имоти трябва да бъдат информирани за състоянието на пазара във вашия район. Поискайте информация за последната сключена сделка в района, нов магазин, детска градина, спирка на метрото – така можете лесно да добиете представа дали е наясно с новостите в района и как ще ги представи на КУПУВАЧА.

Ако имотът е в близост до район, за който има информация за бъдеща спирка на метрото – това ще вдигне цената му. (Прочетете статията Как се определя цената на имота).

Подпишете договор за посредничество/продажба на недвижим имот. Не пропускайте да

се осведомите подробно с клаузите и задълженията в този документ. Съществува подла практика агенциите да подписват така наречените договори за ексклузивни права/ изключите

лни права.

Това означава, че дори и да не продадат имота Ви, агенцията и брокера ще имат право на възнаграждение в случай на продажба от друга агенция или от вас самите. Бъдете внимателни и не се поддавайте на увлекателните думи на агенцията колко е добре това за вас.

Не предлагайте имота на повече от 2-3 агенции едновременно. В сайтовете за имоти можете да видите един и същ имот на много различни офертни цени. Обикновено обявите следват една след друга и само снимките са малко по-различни. Това не прави добро впечатление на КУПУВАЧА. Обикновено се стига до глупави ситуации и всеки се бори за по-добрата цена, дори и вие да не сте информирани за нея, нито да имате намерение да продадете имота за такава цена. Вие сте човекът, който определя крайната цена.

Поискайте да видите КУПУВАЧА преди да сте определили дата за сделка, стоп капаро (предплата, задатък) или предаване на владението. Попитайте го от къде са средствата за покупка на имота, ако ви се стори, че има нещо нередно, не се колебайте да откажете продажбата. Така ще си спестите много време и нерви.

А ако решите да спестите възнаграждението за БРОКЕР/Агенция, то винаги можете да се обърнете към нас за помощ и да прочетете следващите статии в сайта.

Коментари

Вашият коментар